CARA MENCUCI KERIS
Ada pelbagai cara atau kaedah untuk mencuci keris menurut pengalaman saya secara peribadi. Segala bahan basuhan keris dibawah pernah digunakan oleh saya dan mengujinya secara berulang kali. Antara bahan tersebut ialah dengan menggunakan :
1. Air kelapa
2. Air beras
3. Ait tebu
4. Cuka makan
5. Perahan limau
6. Campuran bahan di atas dengan nenas
Dari pengalaman saya, saya lebih gemar menggunakan cuka makan dan perahan limau nipis.
Pertama Untuk karat tebal : Cuka makan paling mudah menggunakannya. Cari satu takungan/ bekas yang saiznya cukup untuk merendam senjata yang hendak dicuci. Terus curahkan cuka makan tersebut sehingga tengelam senjata yang hendak dicuci. Biarkan ia semalaman atau 2 malam. Angkat senjata yang direndam tersebut serta gosok karatnya dengan menggunakan berus gigi sambil alirkan air dari masa ke semasa. Kalau karat tu nampak degil tambah lagi cuka insya Allah cuka makan tidak akan merosakkan besi.
Kedua untuk karat yang nipis : Cukup dengan membelah limau nipis buangkan 3/4 kulitnya. Kemudian gosok limau tersebut biarkan selama beberapa minit dan gosok lagi untuk turunkan karatnya.
Ketiga : Guna air perahan limau lipis dengan kadar yang banyak dan rendam pada senjata yg ingin dicuci. Ada juga cara cucian iaitu membalutkan senjata yang hendak dicuci dengan tisu dan perah perahan limau di atas tisu tersebut serta gulungkannya dengan plastik. Insya Allah karat akan tanggal berkeping-kepingan.
Setelah berpuas hati dengan cucian tersebut sila basuh senjata yang telah dicuci dengan menggunakan sabun untuk menanggalkan bahan cucian tersebut serta bilas dengan air dengan sebersih-bersihnya.
Kemudiannya jemur senjata tersebut di tengah panas atau keringkan dengan menggunakan 'hair dryer'. Setelah agak kering lihat kembali adakan masih ada kesan kekuningan karat. Jika masih ada, cuci dengan perahan limau semula. Jika anda telah berpuas dengan cucian tersebut sila keringkan dan lumurkan minyak serta 'bauan' yang dikehendaki. Kemudian keringkan semula atau terus dimasukkan ke sarung. Antara minyak yang baik digunakan ialah Minyak Senjata atau Minyak Mesin (Singer).
Saya kurang menggunakan air kelapa atau air tebu kerana :
1. Agak slow untuk menanggalkan karat yang degil
2. Air kelapa atau air tebu semakin lama semakin kuat power asidnya berbanding cuka makan yang asidnya makin lama akan menjadi semakin 'tawar'.
Ada beberapa petua dan bacaan orang dulu2 dalam mencuci keris bab ni akan didedahkan kemudian Insya Allah.
Jika ada dikalangan rakan ingin berkongsi pengalaman dalam 'cucian' senjata ini sila nyatakan dalam ruang komentar.
Info Tambahan :
1. Apakah Menggunakan 'Hair Dryer' Sebagai Alternatif Kepada penggunaan Kemenyan Sebagaimana Tradisi Orang Dulu2 ? Penggunaan kemeyan untuk mewangikan keris dan sebagai 'penebat' pengaratan kepada bilah keris sebagaimana cara tradisi. Namun cara yang saya kemukakan adalah merupakan 'cara pencucian ekspress' dengan menggunakan Hair Dryer sebagai alat untuk mengeringkan bilah keris yang dicuci bukan sebagai alternatif kepada fungsi kemeyan.
Ada pelbagai cara atau kaedah untuk mencuci keris menurut pengalaman saya secara peribadi. Segala bahan basuhan keris dibawah pernah digunakan oleh saya dan mengujinya secara berulang kali. Antara bahan tersebut ialah dengan menggunakan :
1. Air kelapa
2. Air beras
3. Ait tebu
4. Cuka makan
5. Perahan limau
6. Campuran bahan di atas dengan nenas
Dari pengalaman saya, saya lebih gemar menggunakan cuka makan dan perahan limau nipis.
Pertama Untuk karat tebal : Cuka makan paling mudah menggunakannya. Cari satu takungan/ bekas yang saiznya cukup untuk merendam senjata yang hendak dicuci. Terus curahkan cuka makan tersebut sehingga tengelam senjata yang hendak dicuci. Biarkan ia semalaman atau 2 malam. Angkat senjata yang direndam tersebut serta gosok karatnya dengan menggunakan berus gigi sambil alirkan air dari masa ke semasa. Kalau karat tu nampak degil tambah lagi cuka insya Allah cuka makan tidak akan merosakkan besi.
Kedua untuk karat yang nipis : Cukup dengan membelah limau nipis buangkan 3/4 kulitnya. Kemudian gosok limau tersebut biarkan selama beberapa minit dan gosok lagi untuk turunkan karatnya.
Ketiga : Guna air perahan limau lipis dengan kadar yang banyak dan rendam pada senjata yg ingin dicuci. Ada juga cara cucian iaitu membalutkan senjata yang hendak dicuci dengan tisu dan perah perahan limau di atas tisu tersebut serta gulungkannya dengan plastik. Insya Allah karat akan tanggal berkeping-kepingan.
Setelah berpuas hati dengan cucian tersebut sila basuh senjata yang telah dicuci dengan menggunakan sabun untuk menanggalkan bahan cucian tersebut serta bilas dengan air dengan sebersih-bersihnya.
Kemudiannya jemur senjata tersebut di tengah panas atau keringkan dengan menggunakan 'hair dryer'. Setelah agak kering lihat kembali adakan masih ada kesan kekuningan karat. Jika masih ada, cuci dengan perahan limau semula. Jika anda telah berpuas dengan cucian tersebut sila keringkan dan lumurkan minyak serta 'bauan' yang dikehendaki. Kemudian keringkan semula atau terus dimasukkan ke sarung. Antara minyak yang baik digunakan ialah Minyak Senjata atau Minyak Mesin (Singer).
Saya kurang menggunakan air kelapa atau air tebu kerana :
1. Agak slow untuk menanggalkan karat yang degil
2. Air kelapa atau air tebu semakin lama semakin kuat power asidnya berbanding cuka makan yang asidnya makin lama akan menjadi semakin 'tawar'.
Ada beberapa petua dan bacaan orang dulu2 dalam mencuci keris bab ni akan didedahkan kemudian Insya Allah.
Jika ada dikalangan rakan ingin berkongsi pengalaman dalam 'cucian' senjata ini sila nyatakan dalam ruang komentar.
Info Tambahan :
1. Apakah Menggunakan 'Hair Dryer' Sebagai Alternatif Kepada penggunaan Kemenyan Sebagaimana Tradisi Orang Dulu2 ? Penggunaan kemeyan untuk mewangikan keris dan sebagai 'penebat' pengaratan kepada bilah keris sebagaimana cara tradisi. Namun cara yang saya kemukakan adalah merupakan 'cara pencucian ekspress' dengan menggunakan Hair Dryer sebagai alat untuk mengeringkan bilah keris yang dicuci bukan sebagai alternatif kepada fungsi kemeyan.
Komentar
Posting Komentar